Schoon water verandert alles

Volgende week mogen we weer naar de stembus. Niet alleen voor de provinciale staten, maar ook voor de waterschapsverkiezingen. Ik ben duidelijk niet de ene die daar niet zo goed raad mee weet. ‘Zondag met Lubach’ heeft er bij de vorige verkiezingen een hele aflevering aan gewijd en er flink de draak mee gestoken. En van die geluiden hoor je overal. Wat valt er nou te kiezen?

Het is eigenlijk een luxe dat we er met z’n allen zo luchtig over kunnen doen in Nederland. Schoon drinkwater is altijd voorhanden. Zelfs in een extreem droge zomer als die van 2018 is het hooguit een beetje oppassen. En als er een teveel aan water is, hebben we goede dijken en allerlei manieren om het water ook weer af te voeren. Daar zorgen de waterschappen toch maar mooi voor, al jaren.

De kop van dit stukje is dan ook geen slogan uit een campagne rond de waterschapsverkiezingen, maar het jaarthema van de Vastenactie. Schoon water is immers in grote delen van de wereld helemaal niet vanzelfsprekend. En het zou voor veel mensen een wereld van verschil maken om een waterpunt in de buurt te hebben: een put, pomp of waterfilter. Ze maken het leven een stuk leefbaarder.

Uit het evangelie kennen we het mooie verhaal van Jezus en een Samaritaanse vrouw. Ze treffen elkaar bij een waterput op het heetst van de dag en ook dan gaat het over water. Jezus zegt dat Hij levend water kan geven, en de vrouw gaat in Hem geloven.

Hoeveel water we ook hebben in Nederland, deze Bron van eeuwig leven lijkt voor velen opgedroogd. Misschien kunnen we in deze veertigdagentijd opnieuw gaan ontdekken en ervaren dat Jezus nog steeds de Bron is, waar we kracht, hoop en troost uit kunnen putten.

diaken Wilchard Cooijmans