Onbevlekte Ontvangenis, wat was dat ook alweer?

Door B. van de Mortel, pastoor

Op 8 december vieren wij in de Kerk een belangrijk hoogfeest ter ere van Maria, midden in de Advent waarin wij ons aan het voorbereiden zijn op Kerstmis. Het is dan ook een hoogfeest wat qua thematiek aansluit bij deze periode; de Onbevlekte Ontvangenis van heilige maagd Maria. Dat is nogal een titel. Het zegt eigenlijk meer over Maria dan over Jezus zoals sommigen misschien zouden denken.

Met Kerstmis vieren wij de geboorte van de Heer als een kind kwetsbaar en klein. Het kerstgebeuren, Gods Zoon die mens wordt, is zo’n groot mysterie dat het natuurlijk in Gods planning moet staan. God heeft niet zomaar een vrouw uit Israël uitgekozen en er een engel naartoe gestuurd. God heeft Maria vanaf het moment dat zij zelf ontvangen werd, in de schoot van haar moeder Anna, voorbereid en uitverkoren om Moeder van de Heer te worden.

Maria is onbevlekt ontvangen. Dat wil zeggen dat ze vanaf het moment van de ontvangenis nooit is onderworpen is geweest aan de Boze, geen enkele persoonlijke fout of zonde heeft begaan. Maria is eigenlijk de volmaakte vrouw; die in alles Gods wil volgde; in alles zogezegd perfect was. Maria is eigenlijk de nieuwe schepping, of de schepping zoals die eigenlijk bedoeld was voor de val van het eerste mensenpaar, Adam en Eva. Maria wordt dan ook wel de nieuwe Eva genoemd om te laten zien dat God is gekomen om de oorspronkelijke harmonie; de oorspronkelijke band tussen God, mens en wereld te herstellen.

Het is nogal moeilijke materie, ik geef het toe. Wellicht is dat een reden dat het feest toch minder leeft dan andere Mariafeesten. Voor degene die echt de moeite doen om zich erin te verdiepen is het tegelijkertijd wel een prachtig feest. Het begin van Maria in de schoot van Anna kondigt eigenlijk al de geboorte van Christus aan. Zo is Maria de morgenster die schijnt in het duister. Zij kondigt het licht aan, de dageraad, Christus die gaat komen als het Licht van de wereld.

Wij vieren het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis in Nijnsel op de vooravond 7 december om 19.00 uur. Op 8 december is er een gelezen Latijnse Mis om 09.00 uur in Nijnsel.