‘Rijkdom en dwaasheid’

Tijdens het opdragen van de heilige Mis op een doordeweekse dag in de kerk van Nijnsel, werd ik geraakt door het evangelie van Lucas dat ik voorlas. Deze evangelietekst had de pakkende titel: ‘Rijkdom en dwaasheid’. Jezus vertelt hierin het volgende:

“Pas op en wacht u voor alle hebzucht! Want geen enkel bezit, al is dit nog zo overvloedig, kan uw leven veilig stellen.” (Lucas 12, 15)

Deze bovenstaande zin deed me meteen denken aan een gedachte welke ik enkele dagen daarvoor had gelezen over de laatste periode uit het leven van Steve Jobs. Steve Jobs was de medeoprichter van het Amerikaanse elektronicaconcern ‘Apple’ en in 2011 stierf hij op 56-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. Met Apple vergaarde Jobs een fortuin en werd miljardair. Hoewel hij het symbolische salaris van één dollar per jaar verdiende, waren de inkomsten uit zijn aandelenpakket ruim 646 miljoen dollar per jaar wat hem in 2006 maakte tot de meestverdienende directeur in de VS.

Een zekere Steven Bell, – zijn identiteit heb ik niet kunnen achterhalen, – schreef een gedachte over de laatste levensfase van Jobs waarbij hij zijn laatste woorden optekende. Of dit daadwerkelijk de laatste woorden van Jobs waren, lijkt me zeer twijfelachtig. Echter, ondanks deze twijfel, zijn het wél woorden die ons tot nadenken kunnen zetten:

“Een mens sterft als miljardair op 56-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker met een fortuin van 7 miljard dollar. Hier zijn enkele van zijn laatste woorden: In de ogen van anderen is mijn leven de essentie van succes, maar afgezien van werk heb ik maar een klein beetje vreugde, en uiteindelijk is rijkdom gewoon een feit in het leven waaraan ik gewend ben geraakt. Op dit moment lig ik ziek op bed en ik denk aan mijn hele leven. Ik realiseer me dat al mijn erkenning en rijkdom uiteindelijk zinloos is met mijn naderende dood. Je kan iemand inhuren om een ​​auto voor je te besturen, iemand die geld voor je verdient, maar je kan niemand huren om je ziekte voor je te dragen. Men kan materiële dingen vinden, maar er is één ding dat niet kan worden gevonden als het er niet meer is en dat is het “leven”. Behandel jezelf goed en koester anderen.

Naarmate wij ouder worden, worden we slimmer en realiseren wij ons dat een horloge dat 30 of 300 dollar waard is: beiden dezelfde tijd aangeven. Of we met een auto rijden ter waarde van 150.000 dollar of een auto ter waarde van 30.000 dollar: de weg en de afstand zijn hetzelfde; we bereiken dezelfde bestemming. Als het huis waarin we wonen 300 vierkante meter is, of 3000 vierkante meter dan blijft de eenzaamheid hetzelfde. Je innerlijke geluk komt niet van de materiële dingen van deze wereld. Of je nu eersteklas vliegt of economyclass: als het vliegtuig crasht dan stort iedereen neer. Dus ik hoop dat je begrijpt dat wanneer je vrienden hebt of iemand hebt om mee te praten dat dit echt geluk is! Daarom geef ik je vijf onmiskenbare feiten mee:

  1. Voed je kinderen niet op om rijk te worden. Leer ze om gelukkig te zijn.
    Dus als ze opgroeien, zullen ze de waarde van de dingen kennen, niet de prijs.
  2. Eet je voedsel als medicijn, anders moet je medicijn als voedsel eten.
  3. Wie van je houdt, zal je nooit verlaten ook al heeft hij 100 redenen om op te        geven. Hij zal altijd een reden vinden om je vast te houden.
  4. Er is een groot verschil tussen mens en menselijkheid.
  5. Als je snel wilt gaan, ga dan alleen! Maar als je ver wilt gaan, ga dan samen!

En tot slot: de zes beste doctoren ter wereld zijn: zonlicht, rust, oefening, dieet, zelfvertrouwen en vrienden. Houd ze in alle levensfasen vast en geniet van een gezond leven. Heb de mensen lief die God je heeft gestuurd: op een dag zal Hij ze (terugnemen) nodig hebben.”

kapelaan Harold van Overbeek