Column: De rozenkrans als wapen.

Door B. van de Mortel, pastoor

De herfst is wederom begonnen, oktober staat alweer voor de deur. Die maand staat in de Kerk ook wel bekend als de rozenkransmaand; een maand ter promotie van deze devotie.

Nu roept de rozenkrans wellicht allerlei gedachten op van vroom biddende vrouwtjes, oude gebedssnoeren uit grootmoeders kastje, maar de rozenkrans als wapen is tegenwoordig toch wat minder bekend. Nu leent een rozenkransje zich gelukkig niet als wapen bij een overval, maar verwijst het eerder naar de oorsprong van het rozenkransfeest dat gevierd wordt op 7 oktober. Onze lieve Vrouwe van de rozenkrans ofwel Onze lieve Vrouwe van de overwinning is door paus Pius V uitgeroepen tot een feest in dankzegging op de overwinning van christelijk Europa bij de slag van Lepanto in 1571. Hordes Ottomaanse troepen trachtten het Avondland via de zee binnen te vallen, maar ze werden tegengehouden door de Europese troepen die in minderheid waren. Paus Pius V was zich bewust van de dreiging en verspreiding van oorlog in het hele continent en riep zijn gelovigen, niet alleen oude vrouwtjes, maar alle mannen, vrouwen en kinderen, ja vooral alle soldaten op om inderdaad de rozenkrans te bidden voor bescherming en overwinning.  Aldus geschiedde en niet de moed en kracht van de soldaten werd geprezen, maar de krachtige bescherming van de hemelse Vrouwe.

De rozenkrans als gebedswapen; het zou niet de eerste keer zijn als mensen die ter hand nemen. Je kunt vanuit de VS zelfs een combat rosary bestellen, een model rozenkrans dat Amerikaanse soldaten uit de eerste wereldoorlog bij zich droegen.Niet om als een wapen oorlog mee te voeren, maar wel als een krans van vertrouwen; een gebedsmiddel van noodzaak voor mensen die in uiterste nood, in oorlogsnood verkeren. Dat maakt dit gebed ook nog steeds zo razend actueel, want helaas zijn de oorlogen en noden nog steeds de wereld niet uit. De oorlog in Oekraïne is helaas nog steeds voortslepend en wellicht helpt het wapen van de rozenkrans meer dan de uitgebreide wapenleveranties van het Westen die de dreiging van wereldoorlog kunnen vergroten.

Nood leert bidden. Veel mensen hebben het door de eeuwen heen gedaan en ook ervaren dat zij er niet alleen voor staan. Met de hulp van Maria, met de hulp van de Heer kunnen wij steun ontvangen in de wisselvalligheden van het leven. De rozenkrans als gebed is eenvoudig en heeft misschien het imago van vroom, saai en ouderwets, maar is wel een instrument dat ons gebed kan dragen, ons kan helpen bij meditatie en eigenlijk al eeuwenlang een beproefd concept is.

Probeer het is eens uit; om te bidden voor de vrede, voor de andere vele intenties en noden waarmee wij of onze dierbaren mee rondlopen. We vinden wellicht een luisterend oor bij die hemelse koningin die gewoon ook onze lieve Moeder is die betrokken is bij het welzijn van haar kinderen.