Oogstdankviering ook bezocht door andere goden

Door Lambert Verhoeven

En dan door de bekende weergoden die ons de afgelopen weken al behoorlijk parten speelden. Er werd lang gewacht tot de beslissing werd genomen, doorgaan of niet. Bert Verbakel is bepaald geen man van opgeven of het hoofd in de schoot leggen, denkt altijd oplossingsgericht. Hij regelde een grote tent voor het altaar en het koor. Maar de gasten zouden het moeten doen met een regenjas en een paraplu, mocht het nodig zijn. De Buienradar zag er op zondagmorgen nog niet eens zo verkeerd uit maar niet veel later verschenen er toch rooie vlekken in beeld. En we weten inmiddels wat dat betekent. Er gingen veel handdoeken rond om de stoelen droog te maken maar dat was op voorhand een kansloos gevecht tegen de bekende bierkaai.
Maar goed, de beslissing was al genomen om de viering door te laten gaan en het moet gezegd, nog zo’n kleine tweehonderd dapperen trotseerden de gestaag vallende regen om de viering bij te wonen. Nog niet zo heel lang geleden bad gelegenheidscelebrant bisschop De Korte in de oogstdankviering om regen. Pastoor Van de Mortel bewierookte in het begin van de viering al de vermetelheid van de bezoekers die Hoeve Strobol met een bezoek vereerden. Pater Pushpa, die aanstaande donderdag weer terug naar huis gaat, was hoofdcelebrant en ik vermoed dat hij de afgelopen weken al meer regen heeft mogen aanschouwen dan in zijn hele Indiase leven. Samen met diaken Wilchard Cooijmans en de pastoor ging hij voor in de viering, ondersteund door het traditionele en goed bezette gelegenheidskoor onder de bezielende leiding van Nicoline van Esch. Lector Laura verscheen in regenjas achter de lezenaar. De collecte was bestemd voor het werk van pater Pushpa in zijn hulpbehoevende Indiase parochie. Prettig was dat veel ‘hoevegangers’ extra gul waren. De bankbiljetten liggen nu nog te drogen.
Na de viering waren de koffie en de thee zeer welkom, de buitenkant van de gasten was inmiddels al ruimschoots voorzien van overdadige nattigheid. En een ‘spikkelasiemenneke’ is in Brabant een breed geaccepteerd en gewaardeerd kuukske. De hagelnieuwe kapelaan Harold van Overbeek kwam ook nog even langs en mocht meteen de nodige handen schudden. Dat hij op 1 september als opvolger van diaken Cooijmans meer dan welkom is is hem inmiddels wel duidelijk. Hij had net een mis achter de rug bij de Zusters van het Kostbaar Bloed in Aarle Rixtel. Kostbaar Bloed en Kostbare Regen. We kunnen niet zonder.