Help mee bij de opstart van SchuldHulpMaatje Son en Breugel

Stel dat je van een gezin in je omgeving vermoedt dat er financiële problemen zijn. Het zijn aardige mensen en je wilt ze graag helpen. Wat doe je? Geld geven is niet de oplossing. Mensen met schulden hebben soms een ander nodig om samen hun schuldenprobleem effectief aan te pakken. Iemand die een luisterend oor biedt en zonder verwijten praktisch helpt.

Door stress de grip kwijt

Stress door geldzorgen kan er voor zorgen dat je het overzicht verliest. Zelfs iets eenvoudigs als het openmaken van de post kan emotioneel belastend worden: ‘Het zou wel eens een nieuwe rekening kunnen zijn’. En zo raak je steeds verder in de problemen.

Geld geven heeft dan net zo weinig zin als een opgeheven vingertje. Veel effectiever is begeleiding door een deskundige en goed opgeleide vrijwilliger.

Een Maatje helpt

Een Maatje helpt om alle inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Wie weer overzicht heeft en een plan om de schulden af te betalen heeft veel minder stress. Dan komt er ruimte om te leren hoe je dat overzicht houdt en om samen na te denken over het eigen financiële gedrag. Mensen die niet sparen, impulsief met geld omgaan en hun administratie niet goed bijhouden lopen namelijk veel meer kans op (nieuwe) betalingsproblemen dan mensen met een laag inkomen.

Een Maatje heeft ook tijd voor een luisterend oor. Wie heeft daar geen behoefte aan als hij in de problemen zit?

Diaconie en SchuldHulpMaatje

Samen met verschillende kerken in Nuenen en Son en Breugel willen we onderzoeken of ook hier SchuldHulpMaatje kan starten. We zijn op zoek naar een enkele bestuursleden, een coördinator en schuldhulpmaatjes.

Informatieavond : 19 april 2023

Op woensdagavond 19 april is er een informatieavond gepland.
Heb je interesse in het werk van SchuldHulpMaatje of wil je weten wat het vervullen van één van bovenstaande rollen inhoudt dan ben je van harte welkom. Aanmelden voor de informatieavond kan bij Arndt van Ruremonde via of telefoonnummer 06-15539527.

Uit de schulden

Voor de mensen die bij SchuldHulpMaatje hebben aangeklopt, is de hulp van de Maatjes niet in geld uit te drukken. ‘Ik huilde van geluk toen ik John als Maatje kreeg. Het is fantastisch dat hij me wil helpen bij mijn administratie. Hij is mijn steun en toeverlaat. Echt een kanjer,’ zegt K., die nog geen schulden had, maar niet wist hoe hij dat zo moest houden.[1]

Over SchuldHulpMaatje

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens te maken met schulden. Uit schaamte zoeken veel mensen (te) laat hulp. SchuldHulpMaatje zet zich vanuit naastenliefde in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk en zonder verwijten te helpen. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staat daarbij centraal. Het doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen.

Jaarlijks krijgen bijna tienduizend mensen persoonlijke hulp van ongeveer tweeduizend gecertificeerde SchuldHulpMaatjes (vrijwilligers), verspreid over vele plaatsen en regio’s in Nederland. Via de websites worden nog eens tienduizenden mensen geholpen. De aanpak van SchuldHulpMaatje is een welkome aanvulling op de professionele schuldhulpverlening.

SchuldHulpMaatje is opgericht in 2010 op initiatief van de landelijke kerken en werkt zowel lokaal als landelijk effectief samen met kerken, overheid, maatschappelijke organisaties en andere hulpverlenende instanties. Diverse fondsen maken het werk mogelijk. Meer informatie op schuldhulpmaatje.nl