Werken aan je toekomst

In de Veertigdagentijd worden we opgeroepen om serieus werk te maken van ons geloof: Enerzijds door gebed en vasten, anderzijds door aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. De bisschoppelijke Vastenactie helpt ons daarbij. Dit jaar heeft Vastenactie als thema: Werken aan je toekomst. Voor onze parochie hebben we gekozen voor een project in Zambia.

Tijdens het oogstseizoen verdienen de boeren in het noorden van Zambia, nog wel een redelijk inkomen. De rest van het jaar vinden ze hooguit slecht betaald werk. De hiv-aids-pandemie maakte de situatie nog slechter: veel ouders verloren hun partner en kinderen raakten een of beide ouders kwijt. Alleenstaande ouders hebben veel moeite om hun gezin te onderhouden, dus geld om hun kinderen een beroepsopleiding te geven hebben ze al helemaal niet.

De zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria helpen zieken en zorgen voor opvang en scholing van weeskinderen. Zij bieden opleidingen gericht op inkomensverbetering en het ontwikkelen van praktische vaardigheden, maar ook op het gebied van boekhouden en ondernemerschap. Het huidige project is bedoeld om 74 arme en kwetsbare huishoudens te helpen hun basisinkomsten te verbeteren. Gedurende zes maanden krijgen 24 jongeren een vakopleiding en les in bedrijfskunde en handel. Een groep van vijftig vrouwen en mannen krijgen training in ondernemerschap, financieel management en zakelijke vaardigheden, die ze kunnen gebruiken bij het vinden van beter werk, zodat ze ook inkomsten hebben buiten het oogstseizoen. Alle deelnemers krijgen een startpakket om ze te ondersteunen bij het opzetten van nieuwe activiteiten die meer inkomen opleveren. 

In het weekend van 21 en 22 maart is de gehele collecte bestemd voor dit goede doel.