Bezoek kerststal in de Martinuskerk

Alle kinderen van groep 1 en 2 hebben een uitnodiging gekregen om met de klas naar de kerk te komen, om de kerststal te bekijken. Op woensdag 12 december waren de kleuters van basisschool Dommelrode aan de beurt om de mooie kerststal te bewonderen. Samen met enkele ouders zijn we naar de kerk gelopen en daar aangekomen stond pastor Vincent Blom ons al op te wachten. Achter in de kerk heette hij ons welkom en vertelde alvast iets over kerstmis en over de kerk. Daarna gingen we vóór in de kerk bij de kerststal zitten, zodat we alles goed konden zien. Eerst maar eens kijken naar Jozef en Maria, en de kribbe. Maar waar is kindje Jezus? Pastor Blom vertelde dat, als het straks kerstmis is, het kindje in de kribbe wordt gelegd. Pastor Blom stelde de kinderen vragen en ze wisten al veel over het kerstverhaal te vertellen.

De kerststal is verdeeld in drie delen; Jozef en Maria bij de kribbe, in de stal met de ezel en de os. Het tweede deel; de herders met hun schapen en het derde deel; de drie koningen.

De kinderen hebben met aandacht geluisterd en gekeken naar de kerststal. Bij Maria en Jozef hebben ze het lied: “er is een kindeke” gezongen. Bij de drie koningen mochten ze Mirre zien en ruiken. Daarna natuurlijk even langs de mooie witte engel, die is héél mooi. Eén van de kinderen mocht een kaars aansteken samen met pastor Blom en sommige kinderen vertelden dat ze soms óók wel eens een kaarsje aansteken in de kerk met papa, mama, oma, of opa.

Toen we even op de kerkbanken gingen zitten mochten de kinderen spontaan nog wat vragen aan pastor Blom. Eén van de kinderen vroeg hoe je eigenlijk pastoor kunt worden en iemand was toch wel héél benieuwd of ál die spullen in de kerk van de pastoor zelf zijn? We keken naar het orgel en de ‘glas in lood’ ramen, etc. Iedereen kreeg een kerstkaartje om mee naar huis te nemen. Het was fijn om allemaal samen in de kerk te zijn.

De kinderen hebben op school allemaal een eigen schaap ingekleurd of versierd en deze mochten ze dicht bij de engel neerzetten. Vol trots zocht ieder een goed plekje voor hun eigen schaapje. Hoe mooi zou het zijn als de kinderen samen met de ouders, oma, opa, in de kersttijd nog eens terug gaan naar de kerk, zodat de kinderen kunnen vertellen over de kerststal én natuurlijk om hun eigen schaapje nog eens op te zoeken.