There is a crack in everything

There is a crack in everything. That’s how the light gets in.

Voor alles is een tijd… Het is nu weer tijd voor veel gekrakeel rond de Rooms Katholieke Kerk. Aandacht voor seksueel misbruik door priesters in het buitenland scheurt zonder pardon wonden in de harten van betrokken Nederlanders weer open. En er is nog een aantal buitenlanden te gaan. Vervolgens wordt ook die diepe scheur in onze kerk zichtbaar en aangeraakt. Er wordt in onze kerk verschillend gedacht over wat waar en goed is in de samenleving waarin wij leven. En hoe de kerk er dan vervolgens uit zou moeten zien. Een scheur van onder tot boven, en kampen gaan rollebollend over straat. Het kan ons hart erg onrustig maken.

We zouden soms vergeten dat Jezus ons heel zachtmoedig, vol liefde en respect de weg wijst. Dat in elke mens, hoe onberispelijk deze ook probeert te leven, scheuren te vinden zijn. En dat is maar goed ook. Want hoe meer scheuren, hoe groter het verlangen om vergeven te worden. En meer vergeving, betekent meer liefde. Lenard Cohen zong: There is a crack in everything. That’s how the light gets in. In alles zit een scheur. Dáár komt het licht naar binnen.

Het rumoer verplicht ons niet om uit te zoeken bij welk kamp wij horen. Het is een uitnodiging weer dichter bij Jezus te komen. Want die plaats hebben we nodig, om niet uit de bocht te vliegen. De tijd van het jaar helpt ons daarbij: oktober rozenkransmaand, Allerheiligen, Allerzielen, Sint Maarten, enz. Een spel van inkeer, donker en de belofte van het licht.

Jezus zal ons de komende maanden helpen onze scheuren en barsten te zien. Daardoor zal het licht van alle kaarsjes en lampjes de komende maanden naar binnen stromen. Bij ons, in onze parochie, in ons bisdom, in onze kerk.

Manon van den Broek