In het nieuws

De kerk is de laatste weken weer vaak in het nieuws en meestal is dat geen goed teken. De misbruikschandalen blijven ons achtervolgen. Paus Franciscus gaat diep door het stof, maar volgens sommigen nog niet diep genoeg. En de media smullen van de onenigheid die dit in de kerk met zich meebrengt. Van buiten af gezien lijkt de kerk één broeinest van kwaad en je vraagt je af waarom iemand daar nog bij zou willen horen.

Dat er veel onheil is geschied en nog steeds gebeurt, is zeker. Maar als je midden in die kerk staat, zie je ook zoveel goede dingen gebeuren. Dingen die je moed en hoop geven, en -ondanks alles- vertrouwen in de toekomst. Dat we als kerk aanwezig mochten zijn bij de Samenloop voor Hoop in Sint Oedenrode bijvoorbeeld. ’s Avonds een viering op het kerkplein; de hele nacht door de kerk open als een rustpunt voor velen. Honderden kaarsjes zijn er aangestoken, er is gebeden, er werd gehuild. Maar het deed mensen goed. Of het initiatief van een groepje jonge ouders uit onze parochie, die samen de handen uit de mouwen steken om gezinnen een plaats te geven binnen de vieringen. Twee keer per maand zal er in de kerk van Nijnsel een viering zijn voor jong en oud, waarbij de gezinnen op een bijzondere manier betrokken worden. Maar ook de grote groep mensen, waaronder ook veel tieners, die in oktober met de parochie mee op bedevaart gaan naar Lourdes; De ouders die hun kinderen opgeven voor het doopsel, de eerste communie of het vormsel; De honderden vrijwilligers en vrijwilligsters die week in week uit hun beste beentje voorzetten om iets te betekenen voor anderen; De ontmoeting met enkele ernstig zieke parochianen, die juist door hun geloof vol vertrouwen hun leven kunnen teruggeven aan hun Schepper. Zij laten een andere kant van de kerk zien. Een kant die misschien de krant niet haalt, maar die wel het wezen van ons geloof raakt. Een kant waar we wel trots op mogen zijn.

diaken Wilchard Cooijmans