Sacramentsaltaar voor de kerk van Breugel

Wie in de afgelopen weken de Genovevakerk in Breugel heeft bezocht, zal het niet ontgaan zijn dat er gewerkt werd, al onttrok een provisorische wand de werkzaamheden voor een deel aan het oog. Geheel in de stijl van de oude kerk  is er een sacramentsaltaar geplaatst, afkomstig uit de voormalige H. Hartkerk in Boxtel. Door de inzet van diverse vrijwilligers staat het inmiddels in de kerk te pronken, maar het was een hele klus: Allereerst moest het altaar in onderdelen naar Breugel worden overgebracht. Terwijl er een nieuwe tombe (het onderste deel van het hoogaltaar) werd gemaakt, werd het altaar-retabel (het bovenstuk) gerestaureerd en ontdaan van een jarenlange laag stof en roet. Daarna begon de opbouw. Maar bij dit bouwpakket zat niet de handleiding, die IKEA gewoonlijk bij haar producten levert. Het was dus een hele puzzel, maar het is gelukt. Tenslotte werd al het beeldhouwwerk zorgvuldig opgepoetst. Het resultaat mag er zijn, met dank aan al die vlijtige handen!

In de tombe zijn vier panelen verwerkt, die vroeger deel uitmaakten van de preekstoel in de Breugelse kerk en later als losse ornamenten in de kerk hebben gehangen. Ze stellen scenes voor uit het leven van de heilige Genoveva en werden in 1910 gemaakt door de Eindhovense beeldhouwer J. Custers. Het retabel uit 1905 is gewijd aan de icoon van Maria van Altijddurende bijstand. Het is een mooi detail dat het beeldhouwwerk door dezelfde kunstenaar werd gemaakt.

Op 2e Paasdag, tijdens de eucharistieviering van 9.30 uur, zal bisschop de Korte het altaar komen  inwijden. Het wordt een plechtige viering met zang van het Gemengd koor van Breugel, het Gregoriaans koor van Son, en de medewerking van het Sint Catharinagilde uit Son. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

diaken Wilchard Cooijmans