Rooise Zouaven Herdacht

3 November 2017 was het precies 150 jaar geleden dat het Zouavenleger van Paus Pius IX de slag bij Mentana wint. Deze slag maakt deel uit van de verdediging van de Pauselijke Staat (Rome) tegenover het opkomende Koninkrijk Italië.  Vanuit diverse landen sluiten jonge mannen zich aan bij dit leger dat de Paus en zijn stad Rome wil beschermen tegen de nieuwe Koning van het verenigde Italië. In totaal sloten zich 11.000 soldaten aan, waaronder ruim 3000 Nederlanders. Zeventien van hen komen uit Sint-Oedenrode. De bekendste is Wilhelm van der Hagen. Hij herleeft ieder jaar met carnaval als Willemke Pap.

De uiteindelijke strijd werd in 1870 gestaakt en de Paus werd ‘de gevangene’ van het Vaticaan. Het duurde tot 1929 voordat de kwestie over de Pauselijke Staat werd beslecht. In dat jaar ontstond het huidige Vaticaanstad als zelfstandige natie binnen Italië.

In Oudenbosch, de verzamelplaats voor de Zouaven die in 19e eeuw naar Italië afreisden, herinneren de grote basiliek (een kopie van de St. Pieter) en het zouavenmuseum aan deze bijzondere periode uit de kerkgeschiedenis.

Zondag 5 november werden de Rooise Zouaven herdacht tijdens de Eucharistieviering in de St. Martinuskerk. Voor iedere Zouaaf werd bij het altaar een kaarsje ontstoken.  Aansluitend op de viering bezochten veel kerkgangers een mini-expositie over de Zouaven die in deze kerk is ingericht.