Huwelijksvoorbereiding aan de hand van ‘Amoris laetitia’

Ook dit jaar hebben zich de nodige jonge mensen bij de Odaparochie gemeld om zich voor te bereiden op hun huwelijk deze zomer.

Paus Franciscus heeft de kerk opgedragen om extra aandacht te schenken aan een goede huwelijksvoorbereiding. Om deze voorbereiding te ondersteunen heeft de paus een zogenaamde exhortatie geschreven die in het Nederlands vertaald betekent ‘de vreugde van de liefde’.

In deze exhortatie  heeft paus Franciscus de kenmerken van de christelijke liefde besproken aan de hand van het Hooglied van de liefde zoals deze is terug te vinden in de Eerste brief aan de Korintiërs hoofdstuk 13, 4-7.

Heel concreet gaat paus Franciscus in op wat hij ziet als de wezenlijke kenmerken van de christelijke liefde. Onder andere komen hierbij aan de orde geduldig zijn, dienstbaar zijn, niet jaloers zijn, je niet teveel verbeelden, vriendelijk zijn, kunnen vergeven, durven hopen en vertrouwen en kunnen verdragen.

Deze onderwerpen hebben tot een mooie discussie geleid tussen de jonge echtparen.

Echter voor elke katholiek hebben de wezenlijke kenmerken van de christelijke liefde een grote betekenis. Zowel voor getrouwden als alleenstaanden, voor jongeren als ouderen voor mannen en vrouwen.

Amoris Laetitia laat zich heel gemakkelijk lezen ook omdat aan de hand van duidelijke onderwerpen de vreugde van de liefde wordt besproken.

Paus Franciscus sluit af met een gebed tot de heilige Familie. Hierin vraagt hij Jezus, Maria en Jozef om van onze gezinnen plaatsen van verbondenheid en gebed te maken, waarachtige scholen van het Evangelie en kleine thuiskerken.

Als Odaparochie proberen wij onze jonge echtparen goed voor te bereiden zodat zij in liefde aan elkaar en aan God verbonden zijn. Evengoed geldt voor mensen die al langer getrouwd zijn dat het goed is opnieuw na te denken over de basis van hun huwelijk, te weten de liefde voor elkaar. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het mysterie van de liefde beveel ik Amoris Laetitia van harte aan. Het is zowel via het internet te downloaden als via de bekende verkoopkanalen voor slechts € 17,50 te koop.

Diaken Frank van der Geld