Bezoek de Openluchtviering op Strobol!

Wat is er nog mooier dan een openluchtmis bijwonen onder een strakblauwe hemel en omgeven door veel oogstrelend natuurschoon in allerlei schakeringen groen? En de vogels binnen handbereik die hun hoogste lied aanheffen? In de hoop dat ze de slakken niet wakker maken. Je zou bijna geen koor mee nodig hebben……

Op zondag 7 augustus is er om 10.00 uur een openluchtviering bij Hoeve Strobol aan de Strobolseheidesteeg in het buitengebied van Nijnsel, onder de rook van Breugel. Ofschoon we tot nu toe nog niet zo verwend zijn met ‘strakblauwe hemels’ gaan we er maar van uit dat we dit allemaal nog ruimschoots te goed hebben. De ‘ambachtelijke open dag, beter bekend onder de naam het “Zandhoefs Oogstfeest”’ op Hoeve Strobol heeft al vele decennia wijd en zijd zijn faam verworven, maar een openluchtviering ontbrak nog in het toch al fraaie plaatje. Pastoor Vincent Blom en Bert Verbakel slaan wel vaker de handen succesvol ineen, dus ook dit initiatief mag dan ook geen verrassing heten.
Rond de klok van kwart over negen start er een processie vanaf het kerkplein in Nijnsel. Op de boerenkar zit de pastoor omringd door enkele van zijn discipelen. Het gilde uit Son begeleidt de stoet en ergens onderweg haakt het Sint-Joris gilde uit Sint-Oedenrode aan. Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten. Twee kilometer verder is dan de aankomst op de Hoeve waar om 10.00 uur de bel zal klinken in de directe omgeving van het voor deze gelegenheid speciaal geprepareerde altaar. Nicoline van Esch is inmiddels druk in touw om van alle bestaande koren een ‘vakantiekoor’ te formeren dat de dienst zal opluisteren.
De viering staat dus in het teken van de Oogst, je dankbaar tonen voor het voedsel dat de aarde voortbrengt. Goed om daar af en toe eens bij stil te staan om je vervolgens af te vragen hoe je zelf een steentje kunt bijdragen aan het uitbannen van de hongersnood op veel plaatsen in de wereld. Honger hebben naar gerechtigheid, het past prima in dit Heilig Jaar van Barmhartigheid.
Na de viering is er gelegenheid om met elkaar een kopje koffie of thee te gebruiken, terwijl op het uitgestrekte terrein de diverse activiteiten een aanvang nemen. Organisator en grootaandeelhouder van Hoeve Strobol Bert Verbakel heeft er weer samen met diverse vrijwilligers weer veel werk van gemaakt en volgens hem kun je deze dag nergens het ‘boerenleven van vroeger’ beter proeven (letterlijk en figuurlijk) dan op zijn domein. En we geloven hem op zijn woord.