Column “Zie de maan schijnt door de bomen”

Door Bryan van de Mortel, kapelaan

Zie de maan schijnt door de bomen” luidt te titel van deze column. Niet wat vroeg? Nou ja… de pepernoten en chocoladeletters liggen al sinds augustus in de schappen. Toegegeven; het is nog een aantal weekjes voor onze goedheiligman onze streken weer zal binnentreden.

Een aantal weken eerder vieren wij een andere goedheiligman die, alhoewel in mindere mate, toch ook verschillende plaatsen aandoet. Dan hebben we het over onze eigen Sint-Maarten. Zijn feestdag valt op 11 november, menigeen zal eerder denken aan hossende verklede mensen, maar ook Sint-Maarten kunnen we zien met twee verschillende kostuums; als Romeins soldaat die zijn mantel doormidden deelt voor een arme en als bisschop gekleed met een gans in zijn nabijheid. De gans verwijst naar de humorvolle legende dat Martinus zich in Tours verstopte in een ganzenhok omdat de mensen hem zochten en wilden uitroepen tot bisschop. Verraden door de luidruchtige ganzen die zijn bezoek niet op prijs stelden werd hij alsnog gevonden door de naarstig zoekende bevolking en als bisschop gewijd.

In sommige streken viert men Sint-Maarten nog door een grote lampionnenoptocht, snoep langs de deuren en vreugdevuren. Een paar dagen na Halloween lijken sommige mensen daar niet zo veel zin meer in te hebben, maar in oude tijden werden beide feesten met eenzelfde gebruiken graag gevierd. All’ Hallows Eve, Sint-Maarten en ook het Sinterklaasfeest zijn in hun oorsprong namelijk zogenaamde “bedelfeesten” waar voorheen armen, tegenwoordig iedereen, zingend vraagt om snoep. De eerste dagen van november zitten vol met symboliek en mooie volksdevoties. Ze geven ons inderdaad aan dat de dagen weer donker worden; de maan weer door de bomen schijnt; de heerlijke avondjes weer komen. De kerstversiering is inmiddels in veel steden en winkelcentra ook opgehangen. Alles heeft zijn tijd, opeenvolgende tradities geven kleur aan het leven; alles door elkaar en sommige dingen te vroeg kan echter ook de magie van het moment wegnemen. Ik laat de lantaarn nog even brandend achter het raam, de pepernoten in het schap en de kerstboom nog even in de doos.