Met de kleuters op weg naar Kerst

Als in de klas de kerstboom staat en we gezellig met kaarsje aan bij de boom zitten, valt de sintspanning weg en komt er rust in de klas. We vertellen het kerstverhaal, zingen kerstliedjes en maken werkjes over engeltjes.
Alle groepen 1 en 2 van de SKOSO-scholen worden in de Martinuskerk of de kerk in Nijnsel en Olland uitgenodigd om naar de kerststal te komen kijken en te luisteren naar het verhaal van Jezus’ geboorte. Vooraf hebben we in de klas gesprekjes over vrede en hoe en wanneer je vrede kunt maken. Als opdracht krijgen de kinderen om een engeltje te tekenen of in te kleuren en daar een wens bij te bedenken. Er komen mooie wensen op te staan, want hoe klein ze zijn, je kunt op een mooie manier dit onderwerp bespreken.
Met de engeltjes in de envelop gaan we richting de kerk. Het wordt een echt uitstapje. Wel 10 auto’s zijn nodig om onze kleuterklas van 30 naar de kerk te brengen. Voor de allerjongsten is het spannend om van school weg te gaan en dat blijkt als een kleuter van 4 jaar het wel erg spannend vindt en begint te huilen als we in de kerk zijn aangekomen. Langs borden waarop het kerstverhaal staat uitgebeeld komen we uit bij de kerststal. Daar luisteren we naar het verhaal. De kleuters bekijken alles heel goed en stellen veel vragen over wat zij zien of willen weten. Natuurlijk trekken de engeltjes de aandacht. We lopen naar het engelenkoor om daar onze wenskaarten ook op te hangen. We steken een kaarsje aan, doen onze ogen dicht om aan onze wens te denken en laten ons engelengezang horen: “gloria ooooo” klinkt ons engelenkoor. En ja, de knikengel vindt het heel mooi…….
Met een kaart van de kerststal met daarop “vrede voor jou” gaan we terug naar school.
We zijn de kerk nog niet uit of een kleuter vraagt: “zullen we even kijken waar het graf van Jezus is ?”. “Juf, wat jammer dat die beelden niet kunnen bewegen.” En in de auto terug naar school: “Pap, waarom hebben wij de kerststal nog niet staan ?” Vader vertelt me dat het zo’n mooie en bijzondere kerststal is…..een uur later zie ik op mijn telefoon een appje. Ik open het en zie een foto van een prachtige kerststal.
De volgende dag komt een moeder aan me vragen: “was Maria echt zo jong toen ze zwanger was ?” Thuis is verder gepraat over de mooie ervaring die de kleuters uit mijn klas opgedaan hebben.
Niet alleen de kleuters zijn er mee bezig, zij hebben ook hun ouders meegenomen op weg naar Kerst!

Trudis Duffhues
Franciscusschool Boskant.